Tips Elak Diri Dari Gangguan Syaitan

Allah telah berfirman dalam surah Qaaf ayat 39 hingga 40 maksudnya:

“Maka bersabarlah kamu terhadap apa yang mereka katakan dan bertasbihlah sambil memuji Tuhan-Mu sebelum terbit matahari dan sebelum terbenamnya. Dan bertasbihlah kamu kepadaNya di malam hari dan setiap selesai mengerjakan solat.”

Sebagai seorang manusia kita hendaklah sentiasa berzikir dan berdoa kepada Allah. Apabila kita membaca zikir-zikir yang menjadi amalan Nabi Muhammad s.a.w, bermakna kita telah cuba menghindari diri dari gangguan syaitan.

Mengikut al-Syahid Imam Hassan al-Banna dengan membaca al-Ma’thurat kita boleh terhindar dari ganggguan syaitan. Antara gangguan syaitan ini termasuklah sihir, dirasuk syaitan dan seumpamanya. Gangguan syaitan sering berlaku disekitar kita. Oleh itu kita perlu bersiap sedia dan sentiasa mengamalkan zikir-zikir dan berdoa pada setiap masa.

Di dalam al-Ma’thurat dimulakan dengan membaca ucapan “Aku bermohon perlindungan Allah, Maha mendengar, Maha mengetahui dari gangguan syaitan yang direjam.”

Dilaporkan dari Annas r.a, Nabi Muhammad s.a.w ada berkata bahawa, “Sesiapa yang membaca ucapan tersebut pada waktu pagi, maka dia akan dilindungi dari gangguan syaitan yang direjam sehingga ke petang.”

Antara isi kandungan al-Ma’thurat ialah bacaan surat al-Fatihah, surah al-Baqarah, ayat kursi dan zikir-zikir Ma’thurat yang lain.

Dilaporkan dari Ibn Mas’ud, Nabi Muhammad berkata, “Sesipa yang membaca sepuluh ayat dari surah al-Baqarah di awal siang nescaya dia tidak didekati oleh syaitan sehingga ke petang. Sekiranya dibaca pada waktu malam nescaya syaitan tidak akan mendekatinya sehingga waktu pagi. Tidak akan dilihatnya apa-apa yang buruk menimpa keluarganya atau hartanya.”

Semoga kita menghayatinya dan mengamalkan membaca al-Ma’thurat pada setiap hari.

Advertisements

1 Komen (+add yours?)

  1. noberic
    Sep 06, 2008 @ 00:22:02

    assalamu’alaikum…salam kenal..semoga tali silaturahmi kita dapat terjalin…amiin

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: